Resa i norra Norge och Sverige

Sen sist har vi hunnit med en semesterresa på en dryg vecka, i norra Sverige och Norge. Vi packade in tält och annat vi behövde och for hemifrån på lördagen 19 juni. Vi åkte då norrut, över Valsjöbyn, genom Norge och upp till Frostviken. Efter ett stopp i Gäddede för att inhandla en lämplig Norgekarta fortsatte vi Stekenjokkvägen norrut. Utanför Klimpfjäll stannade vi för natten. Under dagen regnade det en hel del till och från, men vi hade tur och fick en trevlig kväll vid tältplatsen.

Första natten sov vi utanför Klimpfjäll

Dagen därpå fortsatte vi mot Tärnaby, via Trappstegsforsen och vidare in i Norge igen, till Mo i Rana. Därifrån följde vi turistvägarna längs med kusten – mycket vackert! Vi passerade bland annat Svartisen, Norges sydligaste glaciär. Efter ett par kortare båtresor, varav den ena tog oss över polcirkeln, slog vi upp tältet på campingen i Foröy, där vi stannade över natten. Från campingen gick en kortare vandringsled upp på en höjd, med fantastisk utsikt över fjordarna och bergen.

Trappstegsforsen

Längs norska kusten

Här passerar vi polcirkeln

Första stopp - Klimpfjäll

 Dagen därpå fortsatte vi norrut, längs med kusten, till Bodö. Därifrån tog vi färgan till Moskenes, på södra Lofoten. Färjan tog ungefär 4 timmar, och vi hade gott om tid att slappa, äta glass, fotografera, och prata med våra medpassagerare. Väl framme i Lofoten så fortsatte vi norrut ganska omgående, efter ett kortare stopp för att få lite mat i magen. Vädret var inte det bästa, med kallblåst och skurar. Trots detta var Lofoten fantastiskt vackert och vi beklagar verkligen att vi inte hade väder att njuta till fullo av naturen och färgerna. Natten tillbringade vi på en camping på Lofoten.

Lofoten, fisktorkning

Lofoten

Fjärde dagen fortsatte vi från Lofoten tillbaka in i Sverige via Narvik – Riksgränsen – Abisko. Vi hade planerat att ta en bilfri dag och tillbringa två nätter i nationalparken söder om Abisko, med en lämplig dagstur och lite vila. När vi väl kom till Abisko var dock inte vädret särskilt lockande – en grad och snöblandat regn… Istället beslöt vi oss för att köra söderut, till Kvikkjokk, och ta vår rast där istället, innan det sedan var dags att fortsätta mot Boden. Sagt och gjort, vi körde till Kvikkjokk, via Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. Sista milen till Kvikkjokk var där en hel del vägarbete, vilket var ganska segt. Vi kom fram vid tiotiden på kvällen och gick och lade oss ganska snart därefter. Morgonen därpå vaknade vi till strålande solsken och hela 12 grader – resans toppnotering hittills! Efter att fått lite tips på turiststationen vandrade vi upp på Snjerak, en utsiktspunkt med väldigt god överblick över Sarek och Padjelantadeltat. Hundarna var väldigt nöjda med att få röra lite på sig efter så mycket bilåkande.

Martin på Snjerak

Padjelantadeltat och Sarek, sett från Snjerak

Kvikkjokks kyrka

Väl tillbaka vid tältplatsen fick vi en trevlig överraskning i form av en man som heter Björn. Han transporterar turister i båt och arrangerar guidade turer med båt runt Kvikkjokk, och frågade om vi var intresserade av att följa med på en tur på kvällen. Givetvis nappade vi, och det ångrade vi verkligen inte! 3 timmar blev det, och många vackra vyer och fotografier! Björn visade sig vara både en kunnig och underhållande guide, och vi kan verkligen rekommendera en tur med honom om ni har vägarna förbi! Titta in på hans hemsida för mer information.

Martin på båttur i Padjelantadeltat

Dag 6, torsdagen, fortsatte vi till Brännberg för att hälsa på hästarna och ta en välbehövd dusch, innan vi tillsammans med Elisabeth for till Helge i Boden, där vi skulle fira midsommar. Zingo och Helges hund Bo blev genast polare och var väldigt snabba med att mucka bus. I Boden var det strålande solsken och ca 22 grader, vilket höll i sig även över midsommar.
På torsdagskvällen gjorde vi ett besök vid Bodens fästning, med fin utsikt över Boden med omnejd. Midsommarafton firades också i Boden, med ett litet besök i Brännberg för att pyssla om hästarna. God mat, kubb och boule, samt lite bad i Lule Älv för hundarna.
På lördagen styrde vi kosan hemåt, och tyvärr fick vi en lite tråkig avslutning på semestern då Martin blev ordentligt magsjuk under färden hemåt. Men bortsett från det var det en riktigt trevlig resa, och vi ser fram emot att få se mer av både norra Sverige och Norge vid tillfälle, och vi hoppas att få möjlighet att tillbringa flera dagar i Sarek eller Padjelanta för att verkligen få utforska regionen.

Helge, Elisabeth, Martin, Bo och Zingo vid Bodens fästning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *