Hösten på intåg

Det är ganska tydligt att sommaren börjar lida mot sitt slut även om vi hade turen att få ytterligare en omgång med högsommar vilket vi verkligen njutit av. Dock märks det i luften som nu känns höstig och björkarna blir gula och tappar löv i en hiskelig fart.

Denna sommar har jag njutit mer av än vad jag kan minnas att jag gjort på flera år. Tidigare har det alltid varit massor med jobb, och de dagar man har varit ledig från jobb så har det funnits så många måsten. Hus som ska målas, osv. Förra sommaren fanns ju William vilket ändrade på läget en del, då det ju plötsligt inte går att ha lika många måsten med ett litet barn i huset.  Dock var förra sommaren så bedrövligt dålig att även om jag njöt till fullo av att vara mamma och av att vara hemma så var det ändå svårt att njuta av själva sommaren. Dessutom hade William många dagar då han sov flera timmar i vagnen, då jag passade på att jobba eller göra annat som behövde göras.

I år har det ju funnits två små barn, under två års ålder, i huset. En stor skillnad mot att bara ha ett barn. Det har gått i ett hela tiden och sover den ena så kan man vara ganska säker på att den andra är vaken (vilket tyvärr även ofta gäller nattetid). Att ha full koll på två småbarn innebär att man inte kan räkna med att få nåt annat gjort annat än i undantagsfall, och det är i princip inte ens lönt att försöka, annat än i undantagsfall. Åtminstone inte när ena barnet är en kille på snart två år som har energi för ett helt fotbollslag och är full av idéer och upptåg och den andra är en liten kille som verkligen behövt och krävt otroligt mycket närhet och emellanåt fått snudd på panikattacker om man så mycket som lämnat honom trettio sekunder för att gå på toaletten. Stundvis jobbigt, erkännes, men samtidigt otroligt roligt och givande. Att få bli mamma har verkligen tillfört så otroligt mycket glädje i livet och vardagen.

Denna sommaren har överlag varit en otroligt fin sommar. Visst har vi haft ett par omgångar med ruskigt tråkigt väder, vilket dock inte hindrat oss från att vara ute lika mycket som vanligt, men i det stora hela har vi haft många helt fantastiska dagar. Mycket sol, mycket bad, mycket blommor, mycket bär, två mycket nöjda killar som njutit fullt ut av friska luften och en mamma som njutit fullt ut av att verkligen kunnat njuta fullt ut. När man vet att man inte har möjlighet att springa ut på kontoret och ”bara” göra det eller det och när man vet att det inte är läge att måla hus med två små barn att ha koll på, ja då kan man lika gärna lägga pressen, stressen och samvetet åt sidan och njuta fullt ut av att bara vara tillsammans med barnen och av vädret och av att vara ute. Det är verkligen en gåva att få återupptäcka världen med ett barns ögon!

Både jag och barnen har alltså verkligen haft en riktigt bra sommar. Tyvärr har väl Martin inte haft möjlighet av att njuta av den på samma sätt då han fått jobba väldigt mycket, men så är det ju tyvärr när man är egen företagare och får jobba när det finns jobb. Dock har vi ju haft en hel del fina helger och kvällar.
Att vi haft ett sådant otroligt bärår har varit riktigt med grädde på moset.

Men snart är det alltså höst med allt vad det innebär. Hoppas på även en vacker sådan med fina färger och sådana där underbara höstdagar som är bland de bästa på hela året. Nya saker för William att upptäcka, även om han lär sakna sina blommor efterhand som de försvinner…

image

image

Födelsedag

Idag fyller Martin år, närmare bestämt 39. Kan ju inte bli mycket mer ojämt än så, så vi har inte direkt slagit på stora trumman utan firat ganska lugnt. Middag från yok’s blev det iallafall, följt av blåbärspaj, så helt fel var det inte. 

William har varit på strålande humör och visade tydligt sin uppskattning över hämtmaten. Mario har varit lite gnällig och ”knorrig” hela dagen och jag vet inte riktigt vad som fattas honom men han har iallafall fått Alvedon en gång under dagen och sen nu ikväll igen, vilket fått honom att slappna av och sova. Så ont har han ju nånstans, sen om det är i munnen eller nån annanstans är svårt att veta – risken är ju att han är på väg att få samma sjuka som jag haft, med huvudvärk och halsont, men han har iallafall ingen feber (än).

Har fixat till i hagen så hästarna nu går i stora hagen bredvid vinterhagen, vilket de var väldigt nöjda över. William blev också glad och skulle genast dit och sitta på röding och mata hästarna med gräs och blommor.

image

Plockat lite mer blåbär idag, men det märks att det börjar närma sig slutet på säsongen. Hoppas få ihop nån liter till, sen blir det väl lite lingon också innan jag är nöjd. Vi äter ju inte så hemskt mycket lingon, men den lilla sylten borde man kanske koka istället för att köpa. Men framförallt vill jag ha till att göra lingonglögg i juletider – så gott!

Skulle förstås haft med en bild på födelsedagsgrisen men han sitter nu på kontoret och jobbar och jag tänkte inte på att ta nån tidigare. Bjuder istället på en från häromdagen – man ser kanske inte så mycket av honom, men jag tyckte ändå det var en härlig bild.

image

Högsommar – igen!

Ja, jisses vilket väder vi har fått igen! Idag har det varit drygt 25 grader och strålande sol. Behöver väl knappt säga att vi varit ute precis hela dagen – vilket vi väl visserligen är även om vädret är urkasst…

Igår var det också fint väder, men då var åtminstone jag inne stor del av dagen då jag blivit sjuk. Varit kass hela veckan egentligen, men i fredags började jag må betydligt sämre och igår var det riktigt kasst. Är fortfarande inte kry, men har iallafall mått hyfsat ok så länge jag inte gjort för mycket.

Är ju ett par veckor sen vi uppdaterade bloggen senast, så blir lite blandade bilder från den senaste tiden. Som vanligt bilder på Mario i ett separat inlägg.

Bortsett från min sjuka just nu så är det bra med oss. William har kommit in i sina dagisrutiner och tycker det är roligt att leka med kompisarna på dagarna. Det händer massor med honom hela tiden och det kommer nya ord nästan varje dag. Även på sättet han leker märker man att han blir större. Man kan dessutom prata med honom mer och även om han långt ifrån alltid lyder så märker man att han lyssnar och tar till sig på ett annat sätt.

Mario händer det också mycket med, såklart. Är ju snart fem månader nu! Har blivit väldigt stark i hela kroppen. Älskar att stå och har på senaste tiden fått ärva Williams gamla hoppgunga vilket är uppskattat även om han inte riktigt förstått dess fulla potential än. Han är en otroligt social kille som är väldigt nöjd när han får vara med och snacka. Kan ibland bli väldigt upprörd om man tittar på fel håll, men så fort man får ögonkontakt blir han glad igen. Växer och utvecklas precis som han ska.

Martin har fullt upp på jobb och det blir en hel del långa dagar och kvällar samt helgarbete. Pontus har fått nytt jobb och även om vi förstås önskar honom all lycka så kommer vi att sakna honom och jobbet han gör.

Själv är jag förstås hemma med barnen (eller ja, Mario blir det ju dagtid måndag-torsdag då William är på dagis). Har kommit igång med handledning med soc nu, vilket ju är del av vårt uppdrag som familjehem. Har även lite andra soc-möten inbokade vilket ju förstås tar lite tid. Annars försöker vi (jag) hinna med en del på dagarna – just nu lite fokus på bärplockning – så att vi inte bara myser bort dagarna, även om man förstås måste mysa en hel del också.

image

Gällande bilden ovan så är vi otroligt glada och tacksamma för att magnum är så snäll som han är mot barnen. Samtidigt skulle vi faktiskt önska att han sa ifrån lite ibland… Bilden tagen när jag vänt ryggen till i en halv minut.

image

image

Blåbären i år är helt fantastiska (liksom hallonen). Hade man sett dem i affärn hade man nog avstått från att köpa i tron att de var genmodifierade… Enormt stora, saftiga och goda!

image

image

Ojdå…

image

image

Bilden ovan är tagen på wången, då jag och William for dit för att titta lite på premieringen. När vi fikade så fick William en ny kompis, en jättesöt liten Vilja.

image

Mössa och keps sliter man av sig hela tiden, men en silduk går man gärna runt med…

image

Det går inte att komma tillbaka torr från en skogspromenad heller…

image

Istället för att sälja lillkåken så har den uppgraderats. Innersta rummet är förvarning, som tidigare, men yttre rummen ska bli lekstuga. Har börjat inreda den, med spis, stolar och bord, men letar efter mer möbler som kan vara lämpliga då den känns väldigt tom.

image

image

Det är tanken som räknas….

image

image

Hittade en barnspark i ett av uthusen. Uppskattad!

image

Nästan alltid glad.

image

I blåbärsriset med mamma.

image

Först fyllar man glaset med en blöja (visserligen ren) och monitorn, sen försöker man dricka. Gott.

image

Mys med tant Anitas Anders.

image

Morgonpromenad med hela familjen.

image

Morgonmys på hön med hallonplockning.

image

Hjälper pappa med veden.

Har avslutat nyttokursen med magnum. Missade tyvärr sista tillfället i fredags då både jag och magnum var dåliga. Jag med min feber/huvudvärk/halsont och magnum med sprutdiarré. Har iallafall gjort framsteg och kan nu öppna skåpdörrar genom att dra i ett rep jag satt fast där. Även ganska duktig på att hämta föremål i olika material. Så nu är det bara att träna vidare!

Ser ut att bli lika fint väder åtminstone ett par dagar till. Hoppas på att få åtminstone lite mer bär i frysen. Har visst en hel del redan men när det för en gångs skull finns så otroligt mycket och så otroligt fina bär vill man ju bara plocka mer och mer. Dessutom är William helt tokig i bär och äter hellre det än nåt annat i efterrättsväg, och ärligt talat, det gör egentligen jag också, särskilr när jag försöker hålla mig till LCHF. Visst, en riktigt god blåbärspaj slår ju det mesta men det är ju precis det jag försöker hålla mig ifrån. Om jag inte hittar den optimala pajen utan gluten och socker som båda får mig att må dåligt.

Och just det! Unos kåk är nu såld och vi ser fram emot att få nya grannar. Hoppas de kommer att trivas!

image

En bild från dagis.

Förbud

Är några dagar sen jag uppdaterade bloggen senast, med det får dröja nån dag till. Nu ville jag bara kommentera ett nyhetsinslag jag nyss såg – en skola i Kristianstad har infört mobilförbud på låg- och mellanstadiet, även på raster. Heja, heja, säger jag! Hoppas fler skolor hakar på och utökar förbudet till att inkludera högstadiet!