höst-uppdatering

Tja, vad kan man säg – detta börjar ju nästan bli lite pinsamt… Vår ”dagbok” har på senaste tiden blivit mer av en årsbok. Men det får vi väl försöka ändra på!

För att sammanfatta vad som hänt de senaste månaderna så är det väl lite grann i alla fall. Martin jobbar och står i, och har fortsatt mycket att göra för det mesta. Just nu planerar vi en värmedag, vilket vi anordnade även förra året och då blev oväntat välbesökt. Vi håller även på att fundera på en lösning för att slippa ha kontoret i hallen på ovanvåningen, och för tillfället lutar det åt att göra en tillfällig lösning i källaren. Målet är att på sikt flytta ut ur huset, men då krävs en större investering och därför får det vänta lite.

Vad gäller huset så händer det lite här också. Martin kämpar på i tillbyggnaden, och även om tiden inte räckt till så börjar det åtminstone röra på sig igen och han planerar att ta ett ryck där denna veckan. Bygg-gubbarna är här just nu, och lägger nu plåt på taket. Dels hade vi problem förra vintern, då isen dragit loss en massa av spikarna i den nuvarande plåten och det därför började droppa in vid fönstrena i sovrummen när solen började gassa och dels så vill vi ha samma typ av plåt över hela huset som vi just nu har på tillbyggnaden. Ser ut som de kanske blir klara idag, och det ser riktigt bra ut.
Invändigt har vi påbörjat lite uppfräschning av det som idag är Malins rum och som på sikt ska bli barnrum. Malin och Jenni var och köpte färg igår, och även om golvet får vara kvar som det är ett tag till så kommer det att bli betydligt bättre än det är idag, med de storblommiga gröna tapeterna och det turkosa taket…

En hel del tid – åtminstone för Martins del – har gått åt till vedhanteringen. Tidigare har vi ju använt Röding till detta, som har skött arbetet med bravur. Dock har vi insett att det går för sakta, med tanke på de volymer vi måste ha in, och dels är det inte praktiskt i längden då vi måste vara två när vi kör med honom. Gammgubben har ju blivit som en unghäst när han får jobba, och har lite svårt att stå still 🙂 Så, istället har vi investerat i en fyrhjuling med timmervagn. Lite mer pengar än vi tänkt oss, men vi har ju insett att vi måste hitta en lösning som fungerar och detta kändes som det bästa alternativet. Martin har redan hunnit testa ekipaget en hel del och det fungerar förträffligt bra! Vedförrådet här hemma har vuxit markant!

Hundarna ställdes ut i Svenstavik i augusti, och det gick väl lite sämre än det brukar och vad vi hoppats på. Båda fick ”very good”, vilket ju förstås inte är dåligt, men framför allt med tanke på Triggers tidigare resultat så var det ju en försämring. Redan samma kväll började Trigger hosta, och det visade sig sedan ganska snart att båda hundarna fått kennelhosta. Vi hade ju med dem på Fäviken veckan innan utställningen, och förmodligen hade de blivit smittade där. Känns ju sådär att veta att man sedan tagit med dem på en utställning med 800 hundar, men det kunde vi ju omöjligt veta då de inte visade nånting alls förrän på kvällen, och även då visade Trigger väldigt lite och det bröt inte ut på riktigt förrän nån dag senare. Tog några veckor och var riktigt otrevligt, men sen var i alla fall båda hundarna friska och i full fart igen.

Fäviken, ja. Vi ställde upp med båda hundarna i Jeppe Stridhs hundägarskola. Nyttigt för både oss och dem. Mycket social träning och även en liten knäpp på nästan för oss på de områden där vi hunnit slappa till sen senaste kursen.

I söndags var det dags för utställning igen, denna gången Sundsvall internationella. Denna gången gick det bättre – båda hundarna fick Excellent, med mycket fin kritik, och Magnum slog för första gången Trigger och knep andraplaceringen, medan Trigger blev trea i klassen, Roligt! Han börjar bli riktigt snygg nu, och även om han fortfarande behöver mer tid så börjar han väcka stor uppmärksamhet på utställningarna. Det var flera i söndags som tyckte att han förtjänade ett CK och det var ju väldigt positivt att höra. Kanske nästa gång 🙂

Vad gäller adoptionen så har det hänt en hel del sen sist. Som vi tidigare nämnt har ju hela medgivandeprocessen och hela skiten fram tills nu varit otroligt dryg, men så snart vi fått iväg våra papper till BFA har det gått i en ryslig fart! Det är ännu för tidigt för att säga något, men det börjar se ut som om det kanske, med lite tur, kan gå fortare än vi vågat hoppas på tidigare. Men visst- även med bästa flyt så handlar det fortfarande om flera månader, minst.

Vi har i alla fall börjat förbereda oss så mycket vi kan inför fördubblingen av vår familj. Vi har ju insett att vi måste byta bil, så vi har börjat titta lite på vilka modeller som kan fungera. Inget stort urval, med tanke på att vi vill ha fyrhjulsdrift och tillräckligt stort utrymme för fem personer, hundbur och packning! Vi har även börjat titta efter lämpligt hundpensionat, där vi kan känna oss trygga med att lämna hundarna då vi måste resa till Litauen. Två resor är obligatoriska, men vi har lite funderingar på att göra även en tredje, vilket man har möjlighet till när man väl fått barnbesked.

Vi planerar en skåneresa i höst, då Jennis bror fyller 40. Dessutom passar det sig så bra att Martins båda systrar med familj är i Skåne samtidigt just den helgen, så det blir till att försöka hinna med hela tjocka släkten på två dagar… Hela kommer vi ju inte att hinna med, det är bara att inse, men åtminstone den närmsta delen.

I september tog vi oss i kragen och stack till fjälls en helg, något vi båda längtat efter hela sommaren men inte lyckats komma iväg. Vi tog en tur runt Ullådalen och Mullsjöfjället, och det var otroligt skönt! Dels hade vi kanonväder (strålande sol hela helgen!) och dels var omgivningarna mycket vackrare än vi förväntat oss där. Hundarna var med och trivdes som fiskarna (eller labradorerna…) i vattnet. En riktig batteriladdare!

Älgjakten har förstås börjat, och Jenni har varit ute en hel del. Har inte fått skjuta själv (än), men det har åtminstone blivit lite kött i frysen.

Martins första transporter har blivit såld, likaså vår gamla traktor, som visade sig vara ett riktigt samlarobjekt och en historia i sig…

Tja, har säkert missat en del, men detta är väl i stort vad som hänt sen sist.

Och lite bilder också, förstås :-

Den nya hjulingen

Vandring i Årefjällen

Magnum i Sundsvall

Trigger i Sundsvall