Hjärnskakning

 Oftast är det en kombination av tidsbrist och att inte få tummarna loss som gör att vi är lite dåliga på att uppdatera hemsidan så ofta som vi skulle vilja. Denna gången finns dock ytterligare en anledning – Jenni har haft hjärnskakning och fått stränga order från doktorn att vila, så har därför hållt sig ifrån datorn så mycket som möjligt de senaste veckorna. Men en sak i taget – vi börjar väl från början och försöker komma ihåg vad som hänt sen vi skrev sist. Det är en del!

Mooseum tog upp mycket tid i början av juli, inför invigningen den 10 juli. Mycket älg blev det – horn, fakta, roliga historier, recept, foton, och så vidare. Men klara blev vi i alla fall, och det kom gott med folk under de 3 veckor vi hade öppet. Nu återstår efterarbetet, med sammanfattning av enkäten som majoriteten av besökare fyllt i och redovisning till Leader, samt förstås en hel del diskussioner angående hur Mooseums framtid kommer att se ut. Fler bilder från Mooseum finns på dess hemsida.

När orken går ut en.... Martin, Roger, Pecka och Maria på ljugarbänken på Mooseum

Förutom Mooseum så har Offerdalsbygden i Samverkan också kört en utställning, med samtliga tävlingsbidrag från den stora foto-, slogan- och loggatävlingen som vi körde i höstas/vintras, och detta har förstås också tagit en del tid.

Martin har jobbat i princip hela sommaren, förutom under den veckan vi var bortresta. Bland annat tillbringade han några dagar på Expo Norr, och hoppas att det ska ge lite arbete i framtiden.

Martin och Jari på Expo Norr

Offerdalssommar pågick i år mellan 3 juli och 1 augusti, och även om vi bara hann med en bråkdel av alla aktiviteter så betade vi i alla fall av en del, så som diverse loppisar, sommarcafé på Kittelbergets Gårdsmejeri, Susanne Perrys utställning i prästgården i Ede, leksaksutställningen i Kälom och lite annat smått och gott. En del bilder från Offerdalssommar ligger nu ute på offerdal.se.

I mitten av juli fick vi besök av Helge och Elisabeth samt shettisarna Gardenia och Elina. Gardenia hade två starter på Östersundstravet, och fick därefter några dagars semester medan Elisabeth och Helge for till Norge, innan de åter for norrut med Gardenia. Elina blev kvar i Offerdal, som rid- och sällskapshäst åt en familj i Kaxås.

Zingo och Bo tar igen sig efter en faslig massa bus

När hästarna skulle släppas ihop första gången så gick det lite olyckligt. Timur och Röding gick på bete en bit hemifrån och visste därför inte att shettisarna hade kommit. När vi sedan skulle släppa in dem i hagen rusade de små elaka dvärgarna ut från stallet och skrämde fullkomligt slag på stackars Timur och Röding. Timur sprang över Jenni och råkade sätta ett par knän eller hovar i huvudet på Jenni, och även om det inte verkade så illa till en början så förvärrades symptomen efter hand och det visade sig vara hjärnskakning. Otrevligt, men med facit i hand så hade det förstås kunnat varit mycket värre.
När hästarna väl kommit över den första chocken så blev de riktigt goda polare, och gubbarna sörjde nog lite när deras nya tjejer for härifrån.

Hästarna får sällskap i hagen av Gardenia och Elina

Några dagar efter att Elisabeth och Helge åkt tillbaka till Boden kom Anders och Anne-Lisbeth på besök, och gjorde ett stopp på några dagar innan de fortsatte sin resa norrut. Lite sightseeing blev det under deras dagar här – vi åkte kabinbanan upp på Åreskutan, men valde tyvärr en dag då dimman låg tjock över toppen. En dag tillbringade vi på Storsjöbadet, och givetvis hanns även Fäviken med.

Anne-Lisbeth trivs i kabinbanan.... eller...??

I höst hägrar älgjakt för Jenni, och hon har nu köpt en Huskvarna 1640, som hon dock ej fått hem än. Målet är givetvis att bidra med något riktigt imponerande horn till Mooseum…

Hur det ser ut till hösten för Jennis del vet vi inte än. För tillfället har vi en familjehemsplacering, en jättegullig tjej som dock tyvärr förmodligen inte blir kvar så länge till.

Maja mår bra, och ta i trä så verkar hon för tillfället piggare och yngre än hon varit på länge. Gosig och social som aldrig förr! Zingo är det tyvärr lite sämre med, men vi hoppas att ett besök på kliniken i stan på onsdag ska ge lite klarhet och förhoppningsvis bättring!

Zingo med sitt loppisfynd

Efter mycket frustration så verkar det äntligen som att sanering är på gång på Hön efter branden. Det är dock ännu osäkert om det kommer att bli någon återuppbyggnad eller ej, men förhoppningsvis blir allt klart inom kort. Undet sommaren har vi börjat måla fasaden på huset och det blir jättefint! Det vita runt fönster och veranda får dock vänta ett år till – hösten kommer alldeles för snabbt och det är alltför mycket annat som ska hinnas med.

Målning pågår på Hön

För övrigt har vi hunnit vara lite husliga i sommar, med tunnbrödsbak och älgörtsdricka. Himmelskt god hemmagjord choklad har vi också fått smaka, men den kan vi tyvärr inte ta åt oss äran för själva…

Malin bakar tunnbröd som om hon aldrig gjort något annat