Hön

Så har vi köpt en fastighet till! Vi har nu äntligen skrivit papper och blivit stolta ägare till gården på Hön. Gården tillhörde samma familj som en gång i tiden ägde vår nuvarande gård och dessutom har byggt huset vi bor i, så det är extra roligt att gårdarna åter har samma ägare. Tanken med Hön är att vi dels ska kunna erbjuda långväga gäster ett eget boende om de så önskar, och dels att vi på sikt ska renovera huset och hyra ut det till semesterfirare. Redan nu kommer vi att annonsera för sommarboende, och efter hand som vi fixar till värme och vatten mm så kommer vi att försöka hyra ut det året runt. Lite bilder och information om gården finns om ni klickar på länken ovan.

Tur till Hön med häst och vagn

Jenni har varit sängliggande större delen av helgen. Hon hade ont i halsen även tidigare i veckan, och i fredags efter jobb bröt det ut (typiskt!) med feber och rejält ont i både huvud och hals. I morse mådde hon betydligt bättre och tog då ut hästarna en sväng för att njuta av det härliga vårvädret. Vi körde Röding till Hön med vår nya vagn för att skörda rabarberna som växer där, och därefter red Jenni Timur en runda i skogen. Sen for vi tillbaka till Hön och plockade lite bland sakerna, och därefter låg Jenni däckad hela eftermiddagen – så går det när man försöker ta sig ur sängen för tidigt….

Röding med sin nya vagn

Vagnen, ja. Vi fick tag på en liten fyrhjulavagn till sist. Som sagt, den är ganska liten, men den är i bra skick. Som bonus så är vagnen från början en timmervagn, och det är fortfarande väldigt lätt att plocka bort flaket och använda den till timmer, så nu ska Röding få arbeta! Zingo är också jätteglad, för han får ju åka!

Zingo tycker det är kul att åka med - Maja stannar helst hemma...

Vi fick en gammal bild på vår gård, från ca 1958-1960. Riktigt roligt att se!

Gården i Oxböle ca 1958-1960

I måndags hade vi förresten björnbesök i Oxböle. Alla såg björnen, verkar det som – utom vi…

Lerduveskytte

Röding är nu åter hemma, efter en veckas arbete i Häljesund. Som väntat har han skött sig exemplariskt, och tyckte det var jätteroligt att få arbeta framför diverse vagnar och redskap. Magnus har skickat regelbundna uppdateringar med foton på Röding i arbete. Själva ska vi nu trappa upp sökandet efter en fyrhjulsvagn så att Röding kan få arbeta lite mer här hemma också, särkskilt nu när veden ska in.

Röding undervisar eleverna från Dille Gård

Tingla åkte hem i morse, och Röding och Timur går för första gången i år på andra sidan vägen och smakar lite vårgräs, för att så sakteliga få vänja sig efter vintern.

Hästarna i vårhagen

I måndags var vi på skjutbanan igen, och fick denna gången förutom lerduveskytte testa på prickskytte på 50 m avstånd med en .22. Även denna gången var det riktigt roligt, och gick över förväntan för oss båda! Martin lyckades pricka alla 6 duvorna en av omgångarna och Jenni lyckades sätta alla 4 skott i innersta ringen (10:an) på måltavlan en av omgångarna, så det får man väl vara ganska nöjd med, nybörjare som vi är! Ok, nu ska vi sluta skryta… 🙂 Nybörjartur i alla ära, men vi är ännu långt i från att klara provet…

Martin skjuter lerduvor

Jennis måltavla efter prickskyttet
Motorcykeln har kommit fram efter vintern, och igår for Martin till stan för den årliga besiktningen, som gick finfint.

Vårkänslor

Sen sist så har våren kommit till Oxböle. Fortfarande ligger snön kvar på vissa ställen, men däremellan börjar det bli riktigt grönt, Påskliljorna blommar och träden ska precis till att bli gröna. Tranorna har kommit, och det är fullt med tjädrar på grusvägarna. Det forsar i diken och bäckar, och Maja har varit helt fascinerad av detta. Hon missade ju snösmältningen förra våren, men det har hon tagit igen med en massa lek och bus i dikena!

Maja tycker det är roligt med snösmältningen!

Jenni fyllde ju år 25 april, och det är nog första födelsedagen då termometern har visat på 30 grader (visserligen i solen, men ändå!) samtidigt som hon var ute och plumsade i snö upp till knäna när hon drog tråd till hästarnas nya hage.

Sen sist så har det varit fullt upp, som vanligt. Jenni arbetar åter full tid på skolan – en enda ledig dag blev det innan timmarna fylldes på igen. Så nu är det åter 100% arbete, 125% studier (engelska + grafisk kommunikation), plus jägarskolan och företaget. Fullt upp, men det känns ändå ganska lugnt nu när dagarna är längre och ljusare och teorin på jägarskolan är avklarad och ”bara” skyttet är kvar.

Martin har kommit igång ganska bra med sitt företag, och har ett par större reklamkampanjer på G, som förhoppningsvis ska sprida nyheten om företaget bra.
I måndags körde skyttet igång på jägarskolan, efter några veckors uppehåll efter teorin. Martin var på begravning i Skåne då, men Jenni var iväg och testade att skjuta lerduvor för första gången och fick verkligen mersmak. Skitkul!

Tjäderhöna

Röding är på utflykt hos Magnus i Häljesund i en dryg vecka, då han ska vara med på körundervisning för eleverna på Dille gård. För att Timur inte ska behöva vara ensam under veckan så har vi fått låna Tingla, en social och nyfiken liten tjej på 2 år. Hon är väldigt aktiv, så Timur får gott om motion när han hänger henne i hasorna hela dagen.

Timur och Tingla bekantar sig

Förra veckan när Jenni körde till jobb en morgon såg hon ett djur som sprang över vägen, strax utanför Kaxås. Första tanken var ”shit, det var ju en varg!” och andra tanken var ”äh, här finns ju inga vargar, det måste ha varit en hund.” Senare fick vi höra att andra hade sett varg i området samma dag, vilket bekräftats av Länsstyrelsen, så chansen är ju ganska stor att det var just den som Jenni såg.

Valborgsmässoafton firade vi på bygdegården, tillsammans med ett 60-tal andra personer. Fantastiskt väder, tipspromenad, god mat, allsång och fin brasa – trevligt! Fler bilder finns på Tångeråsens hemsida.

Valborgsmässoafton på Tångeråsens bygdegård

1 maj gjorde vi en utflykt till Tännforsen. Där forsade det minst sagt bra! På vägen hem stannade vi till på Lundhags, där det var utförsäljning, och gjorde lite fynd. På kvällen invigde vi grillen för säsongen och njöt av fantastiskt väder.