Snö!

Snö! Igår började det blåsa och snöa friskt, och även om det har avtagit en del nu på förmiddagen så har vi fått åtminstone ett par decimeter och det ser ut att komma ytterligare lite till.

Det snöar!

Så här ser det ut när en del träd och luftledningar kommit ned

Om ett par veckor ska vi på ett möte med byalaget igen och då påbörja arbetet med ”Tångeråsen-Gärde del IV”, en fortsättning på de tre böckerna som redan finns och som ska dokumentera gårdarna i området i nutid. Nytt för del 4 är att Kävåsen, Oxböle och Lien ska vara med, då vi ju numera tillhör byalaget. Så nu blir det att samla lite historia runt gården och även försöka hitta ett lämpligt namn som vi tycker passar – någon som har något förslag?

Zingo in action

Maja in action

Och gud skapade människan…

ÖP 3 December 2008:

”Regeringen väljer genmodifiering före ekologisk mat

Flertalet av Sveriges konsumenter har nog ännu inte förstått att den svenska regeringen driver på EU för att göra det lättare att odla genmodifierade grödor i Europa och i Sverige.
Regeringens linje är förödande för alla som vill ha mer lokalproducerad och ekologisk mat med hög kvalitet. 72 procent av svenskarna är enligt en färsk studie negativa till produkter som innehåller genmodifierade organismer (GMO),
Trots detta har regeringen för avsikt att satsa på industrijordbruk med GMO framför ekologiskt lantbruk när EU:s miljöministrar träffas 4-5 december för att anta ett antal strategiska beslut.
I ett underlag till riksdagens EU-nämnd skriver regeringen att ”gemenskapen har ett omfattande regelverk på plats, som säkrar att GMO, som ska skada människors eller djurs hälsa eller miljön, inte får godkännas för utsättning i miljön.” Detta är helt enkelt inte sant.

GMO är långt ifrån riskfritt varken för människors hälsa eller för miljön. Nyligen presenterade de österrikiska hälso- och jordbruksdepartementen en ny hälsostudie som visar att möss som gavs genmodifierad majs får markant färre avkommor efter tredje generationen.
Det finns alldeles för få långtidsstudier, men många av de studier som gjorts av oberoende forskare indikerar hälsorisker. Dessutom visar engelska studier att den biologiska mångfalden drabbas hårt där genmodifierade grödor och bekämpningsmedel används.
De genmodifierade grödorna är designade för de mest kemikalieberoende och industrialiserade typen av jordbruk. Därför borde Andreas Carlgren och hans kollegor tillämpa försiktighetsprincipen när miljöministermötet fattar beslut.

Det finns mycket som talar om att samexistens mellan GMO-odlingar och ekologisk odling helt enkelt är omöjlig på sikt. Pollen flyger med vinden eller liftar med bin. Fåglar flyttar frön och transportörer tappar produkter.
Av den anledningen har länder som Polen, Österrike och Grekland tagit initiativ till GMO-fria zoner, men det säger svenska regeringen nej till trots att opinionen för GMO-fria zoner är stark i flera kommuner. Faktum är att Sverige har ett av Europas svagaste regelverk flr att skydda odlare från förorening av genmodifierade grödor.

För att bevara det ekologiska jordbruket är det viktigt att sätta låga gränsvärden för hur stor andel av utsädet som får vara förorenat med GMO för att få lov att säljas som konventionellt eller ekologiskt. Men regeringens inställning är att den fria marknaden ska bestämma och resultatet blir då att bönder över hela världen hamnar i klorna på multinationella kemijättar som Monsanto.

Valet står mellan mer lokalproducerad och ekologisk mat med hög kvalitet eller mer genmodifierade grödor i industrijordbruket. Vi vill ha mer ekologisk mat. Regeringen bör snabbbt ompröva sina ställningstaganden och värna de svenska konsumenternas intressen. Stå upp för människors hälsa och miljön.”

Skrivet av Tina Ehm (mp), riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet och Carl Schlyter (mp), EU-parlamentariker
_________________________________________________________

Och varför har vi då med denna artikeln i vår dagbok, kan man ju då undra. Ja, inte för att vi är särskilt intresserade av politik, men vi tycker att detta är rent bedrövligt! Sedan flera år tillbaka har vi lusläst innehållsförteckningen på alla matvaror, på jakt efter ”mod.stärkelse” eller andra GMO-beteckningar. Sådana varor är och kommer att förbli bannlysta i vårt hem. Så länge det är möjligt, får vi kanske tillägga, för vi har märkt en skrämmande ökning av dessa produkter i butikerna, och det är inte ovanligt att en produkt som var ok för något år sedan plötsligt innehåller genmanipulerad (eller modifierad med ett ”finare” ord) stärkelse.

Jaha, och vad är det som är så farligt med det då, tänker du kanske nu, och gäspar lite. Tja, kanske ingenting alls. Men, hur kan vi veta det, redan?
Jenni har en magisterexamen i Biomedicin från Lunds Universitet, och där läste hon en hel del om genmanipulation.Var det något hon lärde sig inom detta område så är det just hur lite man faktiskt ännu vet!

GMO-produkter är relativt nya på marknaden, och det finns alltså ännu inga studier som kan visa på långtidseffekterna av dess användning. De få studier som finns visar dessutom att användningen kanske inte är så ofarlig som man från början tycktes tro (och som många instanser fortfarande vill få oss at tro).
Tänk efter. Hur kan vi veta hur dessa produkter kommer att påverka oss i framtiden, hur nästkommande generationer kommer att påverkas? Redan nu, i detta tidiga stadie, finns det ju studier som tyder på att föda innehållande genmanipulerade produkter påverkar fertiliteten hos möss. Det vi stoppar i oss, oavsett om det är föda eller medicin, påverkar ytterst sällan endast en reaktionsväg (det är detta som kallas biverkningar inom läkemedelsbranschen) – vad finns det då som säger att en eventuell minskad fertilitet är ”enda” följden (även om detta i sig är nog så allvarligt)? (Kanske är det så att regeringarna runt om i världen har sett en lösning på problemet med överbefolkning?) Tyvärr är det så att så länge produkten inte är bevisligen farlig så är den godkänd att använda i livsmedel och djurfoder.

Som konsument har man, åtminstone än så länge, viss valmöjlighet och kan som vi välja bort dessa produkter om man känner sig osäker på riskerna med dem. Men kommer vi på sikt att ha denna valmöjligheten om produktionen och handeln med GMO-produkter fortsätter att öka? I artikeln nämndes vissa exempel, men det finns fler. Hur vet vi till exempel att älgen som skjuts under jakten inte har varit ute på någons åker och ätit genmanipulerad gröda?
En anledning till att till exempel majs och raps genmanipuleras är att göra dem mer motståndskraftiga eller resistenta mot bekämpningsmedel. Då är det alltså fritt fram att spruta på en massa kemikalier som tar död på en massa parasiter, insekter och annat, utan att grödan tar skada. Kanon. Men hur nyttigt är det sedan att äta denna grödan?

En hel del forskning pågår idag om olika sjukdomar och det finns redan ett flertal sätt och ännu fler hypoteser som i framtiden kan leda till ytterligare sätt att bota patienter genom att på ett eller annat sätt mixtra med deras DNA (gensekvens). Detta har också gett upphov till en hel del etiska diskussioner, men vi tycker ändå att detta är något helt annat, då man här åtminstone försöker ”laga” något som inte fungerar, för att antingen bota en patient eller åtminstone ge honom eller henne ett drägligt liv. Men att, som när det gäller GMO-produkter, mixtra med något som fungerar helt perfekt, och har gjort i urminnes tider, detta är att leka gud.

Besök i hästhagen

 ”Älskling, det ligger en taxi i hästhagen!”. Ja, det är kanske inte varje dag man blir hälsad så när gubben kommer hem… Det visade sig i alla fall att det inte var en taxi, det var en skåpbil tillhörande Hjorts som i samarbete med Jämtkraft har varit här och plockat ner ledningarna som bland annat gått genom hästhagen. Medan de arbetade, så hade de parkerat bilen uppe hos våra grannar, i växel och med handbromsen draget. Rätt som det var hade de hört något, och när de tittade upp så såg de bilen på väg ner för slänten, in i hästhagen – då är det halt minsann! Som tur var så var inte hästarna i närheten, så ingen skada skedd. Och vi var förstås snabba fram med kameran 🙂 !

Besök i hästhagen

Även om det ett tag verkade som om vintern var över, med en veckas töväder och till och med något som lätt som vårfåglar som kvittrade här ett tag, så vände det förstås ganska snabbt igen. Istället fick vi mellan -20 och -25 i några dagar, dock med strålande solsken och egentligen fantastiskt fina dagar, även om det nästan var för kallt för att riktigt njuta av dem. Efter några dagar steg temperaturen till runt -10, men i stället började det blåsa, och då kändes det ännu kallare. Nu har dock blåsandet avtagit, och idag har vi en ganska härlig dag – och då är man naturligtvis sjuk så att man får sitta inne och glo…

Ekorr´n satt i granen...

Det verkar som om 90% av Offerdalingarna har blivit sjuka, och de 10% som har klarat sig hittills står väl på tur. Martin har klarat sig (hittills, som sagt), medan Jenni är allmänt ”tussu med ont i halsen, hosta och feber, och har varit hemma från jobb sen i tisdags.

Tja, vad har mer hänt sen sist? Vi har varit på en del möten, bland annat med byalag + bygdegårdsförening samt Offerdal i samverkan.

Vacker vinterdag

Martin var och lämnade skotern igår kväll, för en ordentlig service innan vi ger oss ut på någon långtur. Det har varit lite dåligt med skoteråkandet hittills denna säsongen, men till vårvintern när värmen börjar komma så vill man ju vara redo att ge sig ut!

Jenni ska läsa ytterligare en kurs på Avans i vår, denna gången Grafisk kommunikation A, som täcker bland annat både Illustrator och In Design. Kursen kör igång nästa vecka, och denna gången kommer Jenni att ha sällskap av grannen Jenny.

Jägarskolan har nu kört igång efter juluppehållet, och det är en djungel av ammunition, vapen och fåglar som alla ser likadana ut…Nästa vecka ska vi till Landbys, så då får vi förhoppningsvis lite bättre klarhet i åtminstone vapen- och ammunitionsbiten. Men visst är det intressant, även om en del är ganska svårt för oss som inte har den minsta erfarenhet sen tidigare!

Vinterväder

Nu är det nog dags för en tupplur! Mä höres!

Luftledningar och soluppgångar

Tö! Vi har haft några dagar med plusgrader med resultatet att gårdsplanen hade utgjort en perfekt isrink för hockeyträning eller liknande. Om man nu kunnat åka skridskor alltså…. Ok, hälften av oss kan, resten tycker inte att det är lika kul…

Även Jenni har börjat jobba, så vi har nu båda återgått till det normala efter en mycket skön ledighet.

Vi fick besked från Jämtkraft att de kommer och plockar ner luftledningarna som går genom hästarnas vinterhage nästa vecka. Så igår gjorde vi klart hagen som vi påbörjade tidigare i höstas, på grannarnas mark, så att hästarna kan gå där under tiden. Lite svårt är det dock för dem att ta sig fram där, med hård skare och snö upp till magen, så vi körde upp lite spår åt dem med skotern först för att göra det lite lättare. Ännu har de mest hållt sig i den gamla delen av hagen, men visst är de nyfikna på nya hagen!

När vi gick morgonrundan med hundarna igår så var soluppgången helt spektakulär.

Soluppgång över Almåsaberget

Soluppgång över Almåsaberget

Dimman lättar över Lien och Landögssjön

Soluppgång över Oxböletjärn

Fina fisken

God fortsättning till er alla!

Vår nya julbock

Här i Oxböle snöar det för fullt, och vi har åkt en hel del skidor och haft det allmänt lugnt och skönt under vår ledighet. Martin börjar arbeta på måndag, medan Jenni har ytterligare ett par dagars ledighet, tills på torsdag nästa vecka.

Orre i trädtopp utanför huset

Jenni har jobbat lite på hemsidan, för att få den engelska versionen uppdaterad och publicerad, för att våra vänner och bekanta på andra håll i världen ska kunna läsa vad vi skriver.

För övrigt håller vi även på att försöka samla ihop lite familjebilder, så om det finns någon som har något foto på någon avlägsen släkting till oss så får ni hemskt gärna höra av er!

Vi fick en trevlig överraskning för ett par dagar sedan då grannen tittade in med två fina fiskar till oss, en sik och en röding. Rödingen ligger i frysen, men siken tillagade vi omgående och det var något av det godaste vi ätit på länge! Tack Åke!

Sik och röding

Vi har också lekt en del med vår nya julklapp – fick ett stativ till kameran av Martins föräldrar. Nu ser vi fram emot nästa norrsken och hoppas på en del riktigt bra bilder!

Mys i soffan