Höst

Hösten har verkligen kommit, med allt vad det innebär. Jenni har åkt på någon rejäl virushistoria och har varit sängliggande med feber i några dagar utan att duga mycket till.

Höstfärger

Idag for vi i alla fall till Åre, där det var höstmarknad, men med facit i hand så hade det nog varit bättre att vara hemma. I Åre stormade det, och vi konstaterade snabbt att det helt enkelt var både säkrast och trevligast att återvända till bilen… Vi stannade i stället till på Lundhags på vägen hem, där det var utförsäljning. Tyvärr hade de betydligt mindre till salu än vid tidigare utförsäljningar, men vi gjorde ändå lite fynd. När vi väl kom hem så var Jenni helt slut och konstaterade att det nog var lite för optimistiskt att ge sig ut idag. Vi får väl se hur det känns i morgon, om det blir jobb eller säng.

Höststorm över Åre

Om man bortser från  helgens väder så har vi haft en del helt fantastiska höstdagar här. Färgerna är helt oslagbara, särskilt när solen är framme, men tyvärr lär de flesta löven ha fallit efter dagens oväder. Det har blivit ganska mycket kallare de senaste dagarna, och det är nog bara en tidsfråga innan vi får snö. Åreskutan var vit idag, och även om det regnade i dalen så kändes det att vintern är på väg.

Förra helgen fick vi hem 4 ton hö, vilket borde räcka till hästarna i vinter. Skönt att ha det på plats, och dessutom var det väldigt fint hö, så det känns bra. Hästarnas hagar är helt klara nu på andra sidan vägen, med ström och allt, så de går där nu och betar tills det är dags att flytta över till vinterhagen. De trivs bra och njuter särskilt när solen värmer gott utan att dra med sig en massa insekter som i somras. Vi håller dessutom på att hägna in ytterligare en vinterhage, som de förhoppningsvis ska få tillträde till nästa månad.

Hästarna trivs i höstsolen

Jenni har börjat sin kurs i webdesign, och det är riktigt kul. Kursen håller på hela terminen, så förhoppningsvis kan vi få till lite snygga hemsidor därefter och fixa till sånt som inte riktigt fungerar i dagsläget utan att vi förstår varför…

Rönnbär

Nordman

Martins semester är nu slut och han har börjat arbeta igen. Så mycket semester har det väl dock inte varit – den mesta tiden har gått åt till bygget. Vi ska ju bygga till huset, främst för att få till ett pannrum och en större hall, och nu är grunden så gott som färdig så att vi kan börja bygga till våren.

Bygget är äntligen påbörjat!

Frigoliten börjar komma på plats

Plattan gjuten!

I lördags var vi på spelning nere vid Gärdesån, några kilometer härifrån. Folk från hela Jämtland, och ännu längre bort, kom dit för att se Nordman som spelade. Bra musik – bättre än vi hade förväntat oss faktiskt – i fantastisk miljö! Innan spelningen uppträdde en del eldjonglörer vid forsen. Vi hade otrolig tur med vädret, även om det var riktigt kallt. Strålande sol i början av kvällen, och senare absolut stjärnklart och vindstilla. Arrangörerna hade tänkt på det mesta, och vi gillade särskilt tunnorna de satt upp för värmens skull, med hällristningsmönster – väldigt fina! Vi hoppas att det blir fler arrangemang i framtiden!

Nordman uppträdde vid Gärdesån

Jenni har anmält sig till en kvällskurs i webdesign som kör igång i kväll, och vi avvaktar även besked från Studieförbundet Vuxenskolan för att se om det blir någon jägarexamen i höst. Det vi hörde senast var att det var för få anmälda, men vi hoppas fortfarande att fler ska vara intresserade så att vi kommer igång i höst!

Frysen är nu smockfull av alla bär. Förutom de bär vi plockat tidigare så har vi nu även skördat vinbär från tomten. Vi har ett par buskar med vita och röda vinbär, men framförallt har vi svarta vinbär. Massor med buskar, som alla är överfulla av bär! Vi har plockat minst 30 liter bär själva och ett par grannar har varit här och plockat några spannar, och ändå finns det gott om bär kvar. Vi får väl se vad vi kan göra av allt – man kan ju inte dricka hur mycket saft som helst… Vi har en bok från 40-talet med en hel del spännande konserveringstips så kanske vi kan få lite idéer därifrån.