Gäddede

Denna helgen har vi gjort en liten utflykt till Gäddede, dit vi aldrig varit förut. Vi bokade en stuga på campingen, och på fredagskvällen gav vi oss av. Vi körde via Strömsund på ditvägen, och det var en trevlig tur. Vi såg en stor älg i vägrenen och en liten rävunge som sprang över vägen, men hann tyvärr ej få något foto på någon av dem.

Något för Grummes reklam?

Stugan var trevlig, och hundarna fann sig väl till rätta. På lördagen fick vi lite vandringstips av campingens ägare (som var från Skåne + Blekinge), och gav oss sedan av ett par mil tillbaka mot Strömsund, till Håkafot, där vi parkerade bilen. Vi gick en vandringsled upp på Kalberget, ca 3 km enkel väg, där vi hade fin utsikt över berg och vatten.

Martin och Zingo på Kalbergets topp

Tyvärr såg vi ingen björn denna dagen heller, men flera spår av dem. Björnbajs, rivna träd och utrivna myrstackar fanns det gott om. Strömsunds kommun är tydligen det mest björntäta området i hela världen, så även om chansen är väldigt liten att få se en björn så var vi väldigt uppmärksamma och gick med kameran i högsta beredskap.

Vi hade otrolig tur med vädret under vår lilla dagstur – när vi väl kom tillbaka till stugan öppnade himlen sig och det började ösregna. Vi gick ändå en tur på byn, och besökte turistbyrån och Naturum. Tyvärr kom vi precis innan de skulle stänga, så vi hann inte stanna så länge som vi egentligen hade velat – det var väl värt 30 kr i inträde!

På söndagen besökte vi Hällingsåfallet. Vi parkerade ca 2,5 kilometer från själva fallet, och tog vandringsleden längs med vattnet. På så sätt fick man se kanjonen växa sig fram, och det var väldigt fint!

Hällingsåfallet

Efter besöket vid fallet tog vid lunch, följt av en fika vid hembygdsgården, innan vi körde hemåt. Denna gången tog vi vägen genom Norge, via Valsjöbyn, och denna vägen var både kortare och finare. Vi stannade till vid ett vattenfall utanför Valsjöbyn, Rengsfallet, som också var ganska imponerande även om det inte var särskilt högt.

Martin utanför Valsjöbyn

Sommarbesök

Nu har vi fått vårt tält! Vi trodde att vi skulle få vänta i flera veckor, men det anlände mindre än en vecka efter beställning även om leveransbeskedet var v 38. Nu ser vi verkligen fram emot att få prova det!

Sen sist har vi haft besök av Claes och Anna, som kom hit upp efter ett stopp i Dalarna. Vi hann med en hel del under dagarna de var här, och vi hade tur med vädret hela tiden.

Första dagen de var här så besökte vi Mus-Olles museum i Ytterån, där ingen av oss hade varit tidigare – trodde vi… Anna fick senare reda på att hon hade varit där som barn.

Mus-Olles museum i Ytterån

Därefter åkte vi till Tännforsen, efter det obligatoriska stoppet i chokladfabriken.

Martin, Claes och Anna vid Tännforsen

Andra dagen åkte vi till Ansätten, och tog en promenad upp mot toppen. Vi såg en hel del orkidéer, men tyvärr ingen som blommade ännu. Dagen därpå var det midsommar, och vi började med att fara till Åre och åka kabinbanan upp på toppen.

Martin, Claes och Anna på Åreskutans topp, midsommarafton

Senare på eftermiddagen var vi bjudna till Lien, där det dukats till fest på bryggan. Även där hade vi tur med vädret – runt om oss regnade det, men vi klarade oss med några enstaka droppar.

Midsommarfest på bryggan i Lien

Toffe kollar vattentemperaturen...

På lördagen for Claes och Anna tillbaka mot Skåne med hundar och husvagn, medan vi tog det ganska lugnt. På söndagen for vi till Glösa, där vi tittade på fångstgropar och hällristningar och Maja tog ett ofrivilligt bad…Vi lärde oss dessutom lite nytt om älgar. Tydligen finns det någon skrift av Julius Ceasar, där han skriver att älgar har så stela leder att de enbart kan sova om de lutar sig mot ett träd. Detta kan jägarna utnyttja genom att såga genom nästa hela trädet. När älgen då lutar sig mot trädet, så ger trädet vika och älgen faller ner på marken. Sedan är det bara för jägaren att ta för sig… Någon annan känd historisk person (vi minns tyvärr inte vilken) beskriver även älgarna som otroligt storläppade – underläppen är minsann så stor att älgen inte kan gå framåt, den kan bara backa…Kul läsning! Vi var även inne i ett par olika byggnader, med information om älgklanens liv och leverne. I en byggnad spelades det upp otäcka ljud och väggar + tak var täckta med hudar och horn, mm. Maja tyckte det hela var skitläskigt och ville helst därifrån.

Hällristningar vid Glösa

Skraja-Maja

Denna vecka körde sommarskolan igång, och det är full rulle. Vädret har blivit sämre, men det känns nästan skönt, för elevernas skull. Kanske lite mindre jobbigt att gå till skolan när kompisarna inte ligger på badstranden…

9b utanför kyrkan i Ede

Vinnartur!

Vi hade en ganska lugn helg, med mycket sol och frisk luft. I lördags for vi in till stan för att gå på utställning som ordnades av Intersport i samband med Bilbolaget. Främst var vi intresserade av tältutställningen, då vårt gamla tält har börjat läcka och vi har siktat in oss på ett Hillebergtält. Dessa är ju dock ganska dyra, så vi ville först de olika modellerna för att få en uppfattning om dem. Tälten verkar vansinnigt bra, och vi fastnade för ett Keron 4GT. Fanns dock inte i lager, så vi ska avvakta lite. Tidigare har vi kört med ett Vicent som visserligen har fungerat bra, men som nu har börjat läcka. Med tanke på hur mycket vi är ute så känns det värt att investera i ett tält av riktigt hög kvalitet, som förhoppningsvis håller i minst tio år.
Under utställningen ordnades varje halvtimme en utlottning, och Martin hade turen att vinna en Goretex-jacka, värd dryga 3000 kr- inte illa!

På kvällen packade vi kamera och kikare och gick ner till en myr någon kilometer härifrån och satte oss på pass i ett älgtorn. Vi kunde se tydliga spår efter diverse djur, men vi valde nog fel tidpunkt. Vi fick besök av ett rådjur som var nästan framme vid tornet innan det sprang i väg, men annars såg vi tyvärr inget. Tänker dock ge oss ut snart igen och har börjat titta ut lite lämpliga ställen. Vi är lite sugna på att sätta oss på pass vid en av tjärnarna där det finns bäver, då vi aldrig sett dessa på nära håll förr. Men kanske vi inte behöver ge oss av särskilt långt för att se något spännande – igår hittade vi spår i vår egen skog som var både stora och tunga och misstänkt likt björnspår. Om inte björn så vet vi inte vad det kan vara.

Vi fick för ett tag sen en mp3-fil skickad till oss, från David och Katharina (Martins syster + hennes man), en sång som de själva skrivit och spelat in under namnet ”The Howling Owls”. Vi har länge tänkt lägga ut den som en fil på vår hemsida, men får tyvärr det ej att fungera, så vi inkluderar länken i stället. Lyssna på den – den är riktigt bra! Vi kan även rekommendera att ni lyssnar på ”Albert Ross and the Otters”- även där har David ett finger i kakan. Vi ser fram emot att höra mer från båda banden!

The Howling Owls

Albert Ross and the Otters