Husköp!

Efter mycket funderingar och husvisningar både i Dalarna och Härjedalen så hade vi nu bestämt oss för att det var till Jämtland vi skulle flytta, närmare bestämt området mellan Åre och Östersund. Dels tyckte vi att Jämtlandsfjällen var fantastiskt vackra och erbjöd precis de möjligheter till friluftsliv som vi ville ha, och dels insåg vi att vi var tvungna att bo inom pendelavstånd från en större ort eller stad för att öka chanserna att få jobb. Dessutom erbjuder Östersund mycket bra förbindelser till Skåne, både via flyg och tåg.
Vi hittade en gård till salu på Hemnet, väldigt vackert belägen vid Näldsjön. Vi tyckte dock att det var ganska långt att åka för att titta på ett enda hus, så vi annonserade på Blocket för att se om vi fick något lämpligt svar. Till sist hade vi två gårdar att titta på förutom den ursprungliga: en nyrenoverad hästgård i Ytterån, samt en liten gård i Oxböle, Offerdal.
Gården vid Näldsjön tittade vi på först, och läget var verkligen fantastiskt! Gården låg på en sluttning ner mot sjön, med egen brygga och båthus. Skicket på huset var dock så dåligt att vi insåg att det skulle bli för dyrt för oss att köpa och helrenovera eller riva och bygga nytt.

Nästa gård vi tittade på var gården i Offerdal. Vi fick båda en positiv känsla med en gång, och tänkte att här skulle vi kunna bo. Oxböle låg visserligen lite längre från stan än vi hade tänkt (7 mil), men vi tyckte ändå att det kunde gå. Gården såg ut att vara i ok skick och hade inga omedelbara renoveringsbehov, förutom skorstenen som var dålig. Huset var ganska litet, men det går ju att bygga till. Ladan var i halvdåligt skick, men står förmodligen i flera år till, tills vi känner att vi har tid och råd att bygga något lämpligare. Dessutom var en del av ladan väldigt lämplig att bygga om till stall, och krävde inga större ändringar. Till gården hör 14 hektar mark, varav ca 4 hektar är bete och resterande är skog (det mesta dock avverkat). Det som tilltalade oss mest var dock läget – mycket mer fjällnära än så här kommer man inte (utan att betala en förmögenhet) om man fortfarande vill ha möjlighet att kunna pendla till stan. Dessutom var priset rätt för oss.

Vår blivande gård i Oxböle

Oxböle

Den sista gården vi tittade på var gården i Ytterån, som vi nästan omedelbart avfärdade. Dels låg den nästan inne i byn, dels var Martin tveksam till renoveringen, och dels var priset fel. Vackert hus och trevligt stall, men inget för oss.

Redan på tåget hem bestämde vi oss för att lägga ett bud på gården i Oxböle, och ett par veckor senare var vi på väg upp igen för att skriva papper. Martin hade då redan börjat leta jobb, och till och med planerat in ett par anställningsintervjuer samma dag!

Gäststugan som hör till gården
Del av gården i Oxböle