Fotoalbum

Som ni kan se har jag nu lagt till en massa bilder från vår Skåneresa.
För att i framtiden göra det lättare att hitta olika foton så har jag fyllt på sidan ”fotoarkiv” (se i menyn ovan) med direktlänkar till en del av inläggen här på bloggen samt även till en del album jag skapade för några år sen som del  i ett projekt på en kurs jag läste, med bland annat lite bilder från en del av mina resor, våra vandringar, mm.
Fler bilder kommer att fyllas på efter hand, men det blir när det finns lite tid över, så kan dröja ett tag och sen plötsligt hända massor…

höst-uppdatering

Tja, vad kan man säg – detta börjar ju nästan bli lite pinsamt… Vår ”dagbok” har på senaste tiden blivit mer av en årsbok. Men det får vi väl försöka ändra på!

För att sammanfatta vad som hänt de senaste månaderna så är det väl lite grann i alla fall. Martin jobbar och står i, och har fortsatt mycket att göra för det mesta. Just nu planerar vi en värmedag, vilket vi anordnade även förra året och då blev oväntat välbesökt. Vi håller även på att fundera på en lösning för att slippa ha kontoret i hallen på ovanvåningen, och för tillfället lutar det åt att göra en tillfällig lösning i källaren. Målet är att på sikt flytta ut ur huset, men då krävs en större investering och därför får det vänta lite.

Vad gäller huset så händer det lite här också. Martin kämpar på i tillbyggnaden, och även om tiden inte räckt till så börjar det åtminstone röra på sig igen och han planerar att ta ett ryck där denna veckan. Bygg-gubbarna är här just nu, och lägger nu plåt på taket. Dels hade vi problem förra vintern, då isen dragit loss en massa av spikarna i den nuvarande plåten och det därför började droppa in vid fönstrena i sovrummen när solen började gassa och dels så vill vi ha samma typ av plåt över hela huset som vi just nu har på tillbyggnaden. Ser ut som de kanske blir klara idag, och det ser riktigt bra ut.
Invändigt har vi påbörjat lite uppfräschning av det som idag är Malins rum och som på sikt ska bli barnrum. Malin och Jenni var och köpte färg igår, och även om golvet får vara kvar som det är ett tag till så kommer det att bli betydligt bättre än det är idag, med de storblommiga gröna tapeterna och det turkosa taket…

En hel del tid – åtminstone för Martins del – har gått åt till vedhanteringen. Tidigare har vi ju använt Röding till detta, som har skött arbetet med bravur. Dock har vi insett att det går för sakta, med tanke på de volymer vi måste ha in, och dels är det inte praktiskt i längden då vi måste vara två när vi kör med honom. Gammgubben har ju blivit som en unghäst när han får jobba, och har lite svårt att stå still 🙂 Så, istället har vi investerat i en fyrhjuling med timmervagn. Lite mer pengar än vi tänkt oss, men vi har ju insett att vi måste hitta en lösning som fungerar och detta kändes som det bästa alternativet. Martin har redan hunnit testa ekipaget en hel del och det fungerar förträffligt bra! Vedförrådet här hemma har vuxit markant!

Hundarna ställdes ut i Svenstavik i augusti, och det gick väl lite sämre än det brukar och vad vi hoppats på. Båda fick ”very good”, vilket ju förstås inte är dåligt, men framför allt med tanke på Triggers tidigare resultat så var det ju en försämring. Redan samma kväll började Trigger hosta, och det visade sig sedan ganska snart att båda hundarna fått kennelhosta. Vi hade ju med dem på Fäviken veckan innan utställningen, och förmodligen hade de blivit smittade där. Känns ju sådär att veta att man sedan tagit med dem på en utställning med 800 hundar, men det kunde vi ju omöjligt veta då de inte visade nånting alls förrän på kvällen, och även då visade Trigger väldigt lite och det bröt inte ut på riktigt förrän nån dag senare. Tog några veckor och var riktigt otrevligt, men sen var i alla fall båda hundarna friska och i full fart igen.

Fäviken, ja. Vi ställde upp med båda hundarna i Jeppe Stridhs hundägarskola. Nyttigt för både oss och dem. Mycket social träning och även en liten knäpp på nästan för oss på de områden där vi hunnit slappa till sen senaste kursen.

I söndags var det dags för utställning igen, denna gången Sundsvall internationella. Denna gången gick det bättre – båda hundarna fick Excellent, med mycket fin kritik, och Magnum slog för första gången Trigger och knep andraplaceringen, medan Trigger blev trea i klassen, Roligt! Han börjar bli riktigt snygg nu, och även om han fortfarande behöver mer tid så börjar han väcka stor uppmärksamhet på utställningarna. Det var flera i söndags som tyckte att han förtjänade ett CK och det var ju väldigt positivt att höra. Kanske nästa gång 🙂

Vad gäller adoptionen så har det hänt en hel del sen sist. Som vi tidigare nämnt har ju hela medgivandeprocessen och hela skiten fram tills nu varit otroligt dryg, men så snart vi fått iväg våra papper till BFA har det gått i en ryslig fart! Det är ännu för tidigt för att säga något, men det börjar se ut som om det kanske, med lite tur, kan gå fortare än vi vågat hoppas på tidigare. Men visst- även med bästa flyt så handlar det fortfarande om flera månader, minst.

Vi har i alla fall börjat förbereda oss så mycket vi kan inför fördubblingen av vår familj. Vi har ju insett att vi måste byta bil, så vi har börjat titta lite på vilka modeller som kan fungera. Inget stort urval, med tanke på att vi vill ha fyrhjulsdrift och tillräckligt stort utrymme för fem personer, hundbur och packning! Vi har även börjat titta efter lämpligt hundpensionat, där vi kan känna oss trygga med att lämna hundarna då vi måste resa till Litauen. Två resor är obligatoriska, men vi har lite funderingar på att göra även en tredje, vilket man har möjlighet till när man väl fått barnbesked.

Vi planerar en skåneresa i höst, då Jennis bror fyller 40. Dessutom passar det sig så bra att Martins båda systrar med familj är i Skåne samtidigt just den helgen, så det blir till att försöka hinna med hela tjocka släkten på två dagar… Hela kommer vi ju inte att hinna med, det är bara att inse, men åtminstone den närmsta delen.

I september tog vi oss i kragen och stack till fjälls en helg, något vi båda längtat efter hela sommaren men inte lyckats komma iväg. Vi tog en tur runt Ullådalen och Mullsjöfjället, och det var otroligt skönt! Dels hade vi kanonväder (strålande sol hela helgen!) och dels var omgivningarna mycket vackrare än vi förväntat oss där. Hundarna var med och trivdes som fiskarna (eller labradorerna…) i vattnet. En riktig batteriladdare!

Älgjakten har förstås börjat, och Jenni har varit ute en hel del. Har inte fått skjuta själv (än), men det har åtminstone blivit lite kött i frysen.

Martins första transporter har blivit såld, likaså vår gamla traktor, som visade sig vara ett riktigt samlarobjekt och en historia i sig…

Tja, har säkert missat en del, men detta är väl i stort vad som hänt sen sist.

Och lite bilder också, förstås :-

Den nya hjulingen

Vandring i Årefjällen

Magnum i Sundsvall

Trigger i Sundsvall

Resa i norra Norge och Sverige

Sen sist har vi hunnit med en semesterresa på en dryg vecka, i norra Sverige och Norge. Vi packade in tält och annat vi behövde och for hemifrån på lördagen 19 juni. Vi åkte då norrut, över Valsjöbyn, genom Norge och upp till Frostviken. Efter ett stopp i Gäddede för att inhandla en lämplig Norgekarta fortsatte vi Stekenjokkvägen norrut. Utanför Klimpfjäll stannade vi för natten. Under dagen regnade det en hel del till och från, men vi hade tur och fick en trevlig kväll vid tältplatsen.

Första natten sov vi utanför Klimpfjäll

Dagen därpå fortsatte vi mot Tärnaby, via Trappstegsforsen och vidare in i Norge igen, till Mo i Rana. Därifrån följde vi turistvägarna längs med kusten – mycket vackert! Vi passerade bland annat Svartisen, Norges sydligaste glaciär. Efter ett par kortare båtresor, varav den ena tog oss över polcirkeln, slog vi upp tältet på campingen i Foröy, där vi stannade över natten. Från campingen gick en kortare vandringsled upp på en höjd, med fantastisk utsikt över fjordarna och bergen.

Trappstegsforsen

Längs norska kusten

Här passerar vi polcirkeln

Första stopp - Klimpfjäll

 Dagen därpå fortsatte vi norrut, längs med kusten, till Bodö. Därifrån tog vi färgan till Moskenes, på södra Lofoten. Färjan tog ungefär 4 timmar, och vi hade gott om tid att slappa, äta glass, fotografera, och prata med våra medpassagerare. Väl framme i Lofoten så fortsatte vi norrut ganska omgående, efter ett kortare stopp för att få lite mat i magen. Vädret var inte det bästa, med kallblåst och skurar. Trots detta var Lofoten fantastiskt vackert och vi beklagar verkligen att vi inte hade väder att njuta till fullo av naturen och färgerna. Natten tillbringade vi på en camping på Lofoten.

Lofoten, fisktorkning

Lofoten

Fjärde dagen fortsatte vi från Lofoten tillbaka in i Sverige via Narvik – Riksgränsen – Abisko. Vi hade planerat att ta en bilfri dag och tillbringa två nätter i nationalparken söder om Abisko, med en lämplig dagstur och lite vila. När vi väl kom till Abisko var dock inte vädret särskilt lockande – en grad och snöblandat regn… Istället beslöt vi oss för att köra söderut, till Kvikkjokk, och ta vår rast där istället, innan det sedan var dags att fortsätta mot Boden. Sagt och gjort, vi körde till Kvikkjokk, via Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. Sista milen till Kvikkjokk var där en hel del vägarbete, vilket var ganska segt. Vi kom fram vid tiotiden på kvällen och gick och lade oss ganska snart därefter. Morgonen därpå vaknade vi till strålande solsken och hela 12 grader – resans toppnotering hittills! Efter att fått lite tips på turiststationen vandrade vi upp på Snjerak, en utsiktspunkt med väldigt god överblick över Sarek och Padjelantadeltat. Hundarna var väldigt nöjda med att få röra lite på sig efter så mycket bilåkande.

Martin på Snjerak

Padjelantadeltat och Sarek, sett från Snjerak

Kvikkjokks kyrka

Väl tillbaka vid tältplatsen fick vi en trevlig överraskning i form av en man som heter Björn. Han transporterar turister i båt och arrangerar guidade turer med båt runt Kvikkjokk, och frågade om vi var intresserade av att följa med på en tur på kvällen. Givetvis nappade vi, och det ångrade vi verkligen inte! 3 timmar blev det, och många vackra vyer och fotografier! Björn visade sig vara både en kunnig och underhållande guide, och vi kan verkligen rekommendera en tur med honom om ni har vägarna förbi! Titta in på hans hemsida för mer information.

Martin på båttur i Padjelantadeltat

Dag 6, torsdagen, fortsatte vi till Brännberg för att hälsa på hästarna och ta en välbehövd dusch, innan vi tillsammans med Elisabeth for till Helge i Boden, där vi skulle fira midsommar. Zingo och Helges hund Bo blev genast polare och var väldigt snabba med att mucka bus. I Boden var det strålande solsken och ca 22 grader, vilket höll i sig även över midsommar.
På torsdagskvällen gjorde vi ett besök vid Bodens fästning, med fin utsikt över Boden med omnejd. Midsommarafton firades också i Boden, med ett litet besök i Brännberg för att pyssla om hästarna. God mat, kubb och boule, samt lite bad i Lule Älv för hundarna.
På lördagen styrde vi kosan hemåt, och tyvärr fick vi en lite tråkig avslutning på semestern då Martin blev ordentligt magsjuk under färden hemåt. Men bortsett från det var det en riktigt trevlig resa, och vi ser fram emot att få se mer av både norra Sverige och Norge vid tillfälle, och vi hoppas att få möjlighet att tillbringa flera dagar i Sarek eller Padjelanta för att verkligen få utforska regionen.

Helge, Elisabeth, Martin, Bo och Zingo vid Bodens fästning

Jämtlandstriangeln

Vi har åter haft besök, denna gången av Martins syster Katharina + hennes man David, samt pappa Anders. Denna gången gav vi oss ut på en 4-dagarsvandring, David och Katharinas premiärtur och även Anders debut i Jämtlandsfjällen.

Vi startade vid Rundhögen och gick första dagen till Blåhammaren och vidare ett par kilometer mot Sylarna innan vi slog läger för natten. Vädret var ganska bra – mulet, men uppehåll bortsett från en mindre skur (och dimma) precis när vi passerade Blåhammarens fjällstation. Första natten var riktigt kall, och vi som var mesiga frös lite. Båda hundarna var med denna gången, men de var väl påklädda och i Majas fall även inlindade i filtar, så de mådde riktigt gott trots kylan.

Dag 2 var det strålande solsken och det bar vidare nästan ända fram till Sylarnas gamla fjällstation, där leden delar sig mot Storulvån. Vi hittade en riktigt fin lägerplats på en liten ö, där vi stannade i två nätter. På dag 3 gav sig gubbarna ut på en nöjestripp till Sylarna, medan vi fruntimmer fick fiska och laga maten. Flera fiskar blev det minsann! Hundarna fick en välförtjänt vilodag, och sov gott större delen av dagen. Även denna dagen sken solen och vi blev alla ganska röda.

tjejerna fixar maten...

...medan gubbarna poserar

Sista dagen vandrade vi till Storulvån, där vi hade parkerat en av bilarna. Även denna dag bjöd på strålande solsken, så vi hade verkligen lyckats pricka in det! Vid Storulvån duschade vi, och Martin bekantade sig med renen Leif, som var lite väl närgången…

Martin och Leif har en diskussion

Igår fyllde Martin år, och det bjöds på hembakad tårta med egenplockade blåbär, jordgubbar, hallon och en faslig massa ljus!

Gräddtårta med hallon, blåbär och jordgubbar - gott!

Vi tillbringade dagen med att åka runt en del, först till Gärde och hällristningarna och sedan till Tännforsen och Lundhags.

I morse for gästerna till Skåne, medan Martin fortsätter sin semester ett tag till och Jenni återgår till arbetet (som p.g.a. schemaproblem endast blir på särskolan, tills vidare).

Ottfjället

För en stund sedan kom vi tillbaka efter en liten uppvärmningstur inför nästa månads fjälltur med Anders, David och Katharina. Det kändes dessutom bra med en kortare tur för att testa hur Maja hänger med – vi vet ännu inte om hon ska få följa med nästa månad eller ej. Vi körde ner till Vålådalen, där vi parkerade vid fjällstationen, och begav oss sedan upp mot Ottfjället.

Självporträtt på Ottfjället

Berget har två toppar, och vi siktade på den västra av dessa på. Exakt hur långt det var tid vet vi inte riktigt, men till den andra toppen var det 6 km, och dit vi gick var det lite längre. Vi hade tur med vädret på vägen upp. Vi hade förväntat oss regn, och packat därefter, men istället fick vi solsken mest hela tiden. Leden var ganska lättvandrad, men det gick uppför precis hela tiden, så det var ändå ganska jobbigt (åtminstone för kärringarna). Vi hade tänkt fortsätta till toppstugan och ytterligare en bit för att nå fram till några sjöar som kanske kunde vara lämpliga att fiska i (vi hade metspöna med oss), men när vi väl kom upp på toppen (drygt 1100 m.ö.h.) kände vi oss ganska nöjda, särskilt då vi kunde se att det var en bra bit kvar till toppstugan. I stället bestämde vi oss för att stanna på toppen, där vi var, och slå upp tältet där. Där fanns dessutom ett större vattenhål som vi tänkte prova fiskelyckan i. Uppe på toppen blåste det väldigt mycket, så vi blev lite oroliga för hur tältet skulle klara det. Men det ska ju vara ett allväderstält, gjort för extrema förhållanden, så vi tänkte att det kunde ju vara ett bra sätt att prova det, även om vi var lite oroliga för att vakna någon helt annanstans… Vi slog i alla fall upp tältet, och provade sedan fiskelyckan en liten stund innan vi gav upp och konstaterade att det var tur att vi hade annan mat med oss. Det blåste helt enkelt för mycket, och blev riktigt kallt där vi stod, så det fick vara. Istället gjorde vi middag i tältet och tog en ganska tidig kväll, med lite choklad + rom och yatzi.

Vårt nya tält! Hilleberg Keron 4GT

Jenni fick riktigt ont i ryggen under kvällen, och började misstänka att hon sträckt sig. Hundarna var väldigt nöjda efter dagens tur och somnade gott! Zingo var extra nöjd, då han fick tillfälle att gotta sig ordentligt i snö på vägen upp!

Nån som gillar snö...?

På morgonen vaknade vi på samma ställe som vi somnat, och tältet var fortfarande helt, så man får väl säga att det fick väl godkänt. Under natten blåste det riktigt mycket, och regnade också en del. På morgonen var det tät dimma när vi vaknade, men den lättade ganska snabbt. Vi hade lite funderingar på att bestiga den andra toppen (på 1265 m.ö.h.) på vägen ner, men Jenni hade riktigt ont i ryggen så det fick bli raka spåret ner. Vi hade tur med vädret även i dag – när dimman väl hade lättat tittade solen fram ända tills vi satt i bilen, då det började regna. En trevlig tur trots ryggont!

Martin på Ottfjället