Mer än bara mjölk

I helgen, när vi var i Åre, kunde man på ica-affären vid stationen se att de hade höjt priset på mjölken med en eller två kronor litern. Detta för att stötta mjölkbönderna i närområdet som -liksom mjölkbönderna i resten av vårt avlånga land – har det svårt att få det att gå ihop. För vissa bönder är det så illa att de går back för varje liter mjölk de producerar och det säger ju sig själv att det inte är hållbart i längden. Bara det senaste året har två av våra närmsta grannar fått lägga av med mjölkproduktionen för att de inte får ekonomin att gå ihop, och jag tycker att det är för jävligt, rent ut sagt, att det ska vara så.
På tjugo år har ersättningen till bönderna för varje liter mjölk knappt ökat, läste jag senast idag. Samtidigt har utgifterna skjutit i höjden med ökade diesel- och foderpriser mm. Mejerierna ökar regelbundet priserna på mjölken, men det är sällan eller aldrig som denna ökning gagnar bönderna.
Dagens fråga på Aftonbladet, tror jag det var, var om man kunde tänka sig att betala 2,50 kr mer per liter mjölk, och när jag tittade hade över 80% svarat ja. Självklart, säger jag också, förutsatt att dessa pengar går till bönderna och inte i någon redan pengastinn ficka. Vår privatekonomi står och faller inte med några extra kronor för mjölken, och tänker man på vad så mycket mer man får för pengarna än bara mjölk så tycker jag absolut att det hade varit värt det.
Här i Sverige har vi ett djurskydd som överträffar flera andra länders, och jag tycker personligen att det känns bra att veta att mjölken jag själv dricker och även ger till min son kommer från kor som har det förhållandevis bra. De får gå ute på bete, de får bra mat och deras levnadsstandard kontrolleras regelbundet av våra myndigheter för att säkerställa en hög kvalitet och goda förhållanden.
Inte nog med det, korna spelar en stor roll i att hålla efter vårt landskap så att det inte växer igen. Redan nu börjar vi bekymra oss lite om hur vårt närområde kommer att se ut om några år, om våra grannar bestämmer sig för att helt sluta med djur och inte bara mjölkproduktionen.
Att importera mjölk känns för mig som ett väldigt tråkigt och dåligt alternativ. Förutom djurskyddet och landskapet så förlorar vi även arbetstillfällen. För att inte nämna hur alla transporter påverkar miljön. Är det så vi vill ha det?
Senaste tiden har det funnits massor med uppmaningar från mjölkbönderna själva i sociala medier etc, där de förklarar sin arbetssituation och försöker få folk att förstå att det inte längre fungerar. Jag hoppas att alla tar till sig detta, inte minst mejerierna, och förbättrar villkoren för bönderna – vi behöver dem!

This entry was posted in diverse funderingar, djur, glesbygd, natur. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>